Википедија прославила 15. рођендан

Википедијанци широм света прославили су пре неколико дана 15. година од настанка Википедије. Рођендан ове највеће енциклопедије у људској историји обележен је и у Србији. У просторијама Викимедије Србије окупили су се дугогодишњи уредници Википедије, али и вође других пројеката Викимедије Србије и Задужбине Викимедија, као и новинари и други гости који су дошли да заједнички прославе овај велики јубилеј.

wikipedia_15_in_serbia_03

Филип Маљковић, председник Викимедије Србије, подсетио је да су Википедију основали Џими Вејлс и Лари Сенгер 2001. године као подршку британској Нупедији, и да се она јако брзо развијала – већ у првој години настала је на 18 језика. Данас постоји на 288 језика, има више од 37 милиона чланака, а највећа је Википедија на енглеском језику са више од пет милиона чланака. Ипак је више од 85 одсто чланака на другим језицима, истакао је Маљковић.

– Википедија на српском језику, која ће у фебруару прославити 13 година од настанка, прелази 330 хиљада чланака, има 174 хиљаде регистрованих корисника, 1705 уредника, око 60 нових чланака дневно и више од 45 хиљада измена месечно – нагласио је Маљковић. Више о томе прочитајте овде.

Занимљив текст о томе колико је Википедија заиста поуздан извор информација прочитајте овде.

 

 

Posted on 18. januara 2016., in Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Postavi komentar